Warmtepomp De Wilgen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Op onze website doorzoek je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in De Wilgen. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare specificaties en check prijzen van een installateur in De Wilgen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in De Wilgen? Op deze pagina lees jij nuttige info. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je leest eenvoudig verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit De Wilgen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in De Wilgen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Wilgen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in De Wilgen onontbeerlijk. De zoektocht naar een bekwame vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thercon systeem). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.750 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Wilgen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Niawier.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 en €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, AWB, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Wilgen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Wilgen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Wilgen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1600 6 jaar
Lucht-water €4800 €1600 €2600 6 jaar
Bodem-water €14800 €3800 €3800 12 jaar
Water-water €18600 €5400 €5300 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Smallingerland?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Smallingerland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp De Wilgen geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 en €4400. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CIAT DYNACIAT LG-LGP 150V biedt €6.800,00 subsidie en aangaande de Galletti ENE012WL is dit €2.950,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Wilgen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Warffum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €305 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen