Warmtepomp Niawier

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is de keuze voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van gas is zo’n warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl lees jij tips en adviezen over een warmtepomp in Niawier. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Niawier!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Niawier? Door onze experts vind jij zinvolle tips & tricks. Klik op een van de onderstaande vragen, en bekijk vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Niawier?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Niawier?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Niawier

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Niawier benodigd. De keuze maken voor een echte warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Solarfocus systeem). Hoe herken je een bedreven vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.450 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Niawier.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Woerden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Vaillant, Remeha, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Niawier

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Niawier

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Niawier te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €2000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €1600 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5800 €3400 9,5 jaar
Water-water €18100 €5900 €5400 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Dongeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Niawier kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1500 – €5900. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutaki-S RAS3 – RWD3 – 200L geeft recht op €1.900,00 subsidie en bij de Thermia Robust Eco 22 ligt dit op €4.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Niawier

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Groesbeek plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2600 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €335 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen