Warmtepomp Woerden

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Middels de info op deze pagina vind je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Woerden. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle praktische tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Woerden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Woerden? Door onze experts doorzoek jij zinvolle tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je ontdekt vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Woerden?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Woerden?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Woerden

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij complex. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Woerden noodzakelijk. De keuze van een vakbekwame installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Pico Energy systeem). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Woerden.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Herpt.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Remeha, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woerden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woerden

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woerden te analyseren.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €4500 €2500 €2600 6 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €3500 14,5 jaar
Water-water €17000 €5800 €4500 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Woerden?
Straks moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel consumenten overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Woerden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Woerden is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2850 tot €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Vaillant flexoTHERM VWF 157/4 + 2x VWL 11/4 SA (0010016680) geeft jou €2.500,00 subsidie en voor de Danfoss DHP-AQ 13 krijg je €2.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Woerden

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Renkum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €355 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen