Warmtepomp Neerijnen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het vervangen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Middels deze webpagina lees je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Neerijnen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle onmisbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Neerijnen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Neerijnen? Door onze experts doorzoek je handige tips. Druk op een item uit onze FAQ en jij checkt vlug alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Neerijnen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Neerijnen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Neerijnen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Neerijnen cruciaal. De zoektocht naar een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Renson systeem). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.350 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €5.500 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Neerijnen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Witte Paarden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 – €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Atag, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Neerijnen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Neerijnen

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Neerijnen te bepalen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €4700 €2200 €2000 6 jaar
Bodem-water €14100 €4400 €4100 13 jaar
Water-water €17700 €4600 €5500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Neerijnen?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Neerijnen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Neerijnen kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 – €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S Combi RAS6WH(V)NPE+RWD6+200L staat gelijk tot €2.700,00 subsidie en voor de Thermia Diplomat Optimum G2 8 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Neerijnen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Griendtsveen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €255 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw