Warmtepomp Witte Paarden

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze website doorzoek jij alle details voor een warmtepomp in Witte Paarden. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en vergelijk direct alle installateurs in Witte Paarden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Witte Paarden? Hieronder check je zinvolle tips en adviezen. Druk op een van de onderwerpen en bekijk vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Witte Paarden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Witte Paarden?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Witte Paarden

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Witte Paarden onmisbaar. Het selecteren van een geoefende specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Nefit systeem). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.200 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Witte Paarden.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Hengstdijk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, AWB, Atag, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Witte Paarden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Witte Paarden

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Witte Paarden te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €3500 €4600 14,5 jaar
Water-water €17900 €4400 €4100 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Steenwijkerland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Witte Paarden is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2850 tot €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Vaillant aroTHERM VWL 55/3 A biedt €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Daikin EWYQ-040BAWN is dit €5.350,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Witte Paarden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Reduzum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €265 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen