Warmtepomp Kinderdijk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts vind jij concrete informatie voor een warmtepomp in Kinderdijk. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Kinderdijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Kinderdijk? Hieronder check je zinvolle informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je ontdekt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Kinderdijk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kinderdijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kinderdijk

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk pittig. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Kinderdijk onontbeerlijk. Het selecteren van een ervaren vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ES). Waar vind ik een betrouwbare warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €20.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kinderdijk.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Tersoal.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 en €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Remeha, AWB, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kinderdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kinderdijk

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kinderdijk te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1000 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6100 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €14300 €5100 €3400 9,5 jaar
Water-water €18600 €5900 €4600 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Molenwaard?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Molenwaard) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Kinderdijk is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 tot €5850. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Enerso AWK-O 13 EVI heeft €2.050,00 subsidie en aangaande de Enerso BW 23 EVI heb je recht op €4.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kinderdijk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in De Steeg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2850 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €255 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen