Warmtepomp Tersoal

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Op de tips van onze experts lees je concrete informatie voor een warmtepomp in Tersoal. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Tersoal!


Warmtepomp installateurs in Tersoal

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Tersoal cruciaal. De keuze maken voor een betrouwbare expert is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek DPA). Hoe ben ik verzekerd van een erkende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2020]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort WarmtepompMechanismeWarmtebronKosten (incl. montage)Besparing gasSoort woning
1. VentilatieCombinatieVia ventilatieVanaf €1.25045 – 50%Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-waterVolledig elektrisch en HybrideBuitenunit€3.000 – €6.00050 – 100%Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water100% elektrischGrondbron€13.500 – 16.500100%Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water100% elektrischWater (grond/rivier)€19.000 of extra100%Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Tersoal.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Eerste Exloërmond.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 – €18.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, Vaillant, AWB, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Tersoal

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Tersoal

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Tersoal te bepalen.

Soort warmtepompKosten systeemSpecialistSubsidieTerugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht)€2800€1100€17004 jaar
Lucht-water€5500€1700€28007,5 jaar
Bodem-water€14300€3700€330010 jaar
Water-water€17500€4800€520017 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2020. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Tersoal geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2020).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1100 – €5850. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Remko WKF 70 Compact staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en bij de Climaveneta i-NRG 0061T krijg je subsidie tot €2.150,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Tersoal

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Neerijnen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €375 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen