Warmtepomp Eerste Exloërmond

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Op de info van onze specialisten achterhaal je nuttige info over een warmtepomp in Eerste Exloërmond. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Eerste Exloërmond!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Eerste Exloërmond? Middels onze expertise check je belangrijke tips. Selecteer een onderwerp en je ontdekt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Eerste Exloërmond?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Eerste Exloërmond?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Eerste Exloërmond

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Eerste Exloërmond onvermijdbaar. De zoektocht naar een ervaren expert doet niet onder voor de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Solarfocus verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Eerste Exloërmond.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Olburgen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €8.000 en €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, AWB, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eerste Exloërmond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eerste Exloërmond

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eerste Exloërmond vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1700 7 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2800 8 jaar
Bodem-water €15200 €4800 €4200 13 jaar
Water-water €18800 €4600 €4200 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Borger-Odoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Eerste Exloërmond geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 tot €4350. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta NX-N /CA 0182P biedt €4.850,00 subsidie en bij de IDM TERRA SW 42 Twin; 810349 is dit €7.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eerste Exloërmond

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Witte Paarden plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4800. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €390 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen