Warmtepomp Oosthem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Via onze vergelijker bekijk jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Oosthem. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle cruciale tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Oosthem!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Oosthem? Door onze experts lees jij nuttige info. Klik op een van de vragen hieronder, en je vindt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Oosthem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Oosthem?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosthem

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Oosthem noodzakelijk. De zoektocht naar een bedreven vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecoforest verwarming). Hoe kies ik een echte vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2021]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.300 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oosthem.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Amersfoort.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 – €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, AWB, Vaillant, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosthem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oosthem

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosthem te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €1500 7 jaar
Lucht-water €5200 €2200 €2200 6 jaar
Bodem-water €15400 €4100 €2500 12 jaar
Water-water €17500 €4100 €5200 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2021. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oosthem is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2021).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 – €4350. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de MDV MGC-V16W/D2RN1 geeft recht op €2.450,00 subsidie en wat betreft de Aermec ANK020H ligt dit op €1.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Oosthem

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Hollandsche Rading plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2900 en €5000. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €280 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw