Warmtepomp Hollandsche Rading

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Via onze website check je praktische informatie voor een warmtepomp in Hollandsche Rading. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle praktische details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hollandsche Rading!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hollandsche Rading? Via onze specialisten lees jij bruikbare informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en bekijk vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hollandsche Rading?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hollandsche Rading?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hollandsche Rading

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk complex. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Hollandsche Rading noodzakelijk. De keuze maken voor een aangesloten warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Galmet warmtepompen). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.250 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hollandsche Rading.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Sint-Oedenrode.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Nefit, Vaillant, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hollandsche Rading

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hollandsche Rading

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hollandsche Rading te analyseren.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1500 7 jaar
Lucht-water €4400 €2400 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €4700 €4500 9 jaar
Water-water €17700 €4900 €5700 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Bilt?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente De Bilt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Hollandsche Rading is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 – €5850. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Energie EST ECO250i geeft recht op €1.250,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec WZSV122H3M ligt dit op €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hollandsche Rading

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Borgsweer plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2650 tot €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €330 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw