Warmtepomp Borgsweer

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is de keuze voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts lees jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Borgsweer. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Borgsweer!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Borgsweer? Hieronder check jij praktische tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Borgsweer?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Borgsweer?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Borgsweer

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Borgsweer cruciaal. De zoektocht naar een echte warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check TechniQ-Energy warmtepomp). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.500 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €2.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Borgsweer.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Luyksgestel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot €20.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Vaillant, Intergas, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Borgsweer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Borgsweer

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Borgsweer te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1800 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €2300 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4000 €4700 9 jaar
Water-water €18800 €5000 €4700 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Delfzijl?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Delfzijl) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Borgsweer kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2300 – €4850. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Auer HRC70-20-tri geeft recht op €2.350,00 subsidie en bij de Climaveneta WWR 0071T MTD2 ligt dit op €4.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Borgsweer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ugchelen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €365 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen