Warmtepomp Alteveer

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aansluiten van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van gas is: ‘warmtepomp’. Door onze vergelijker vind jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Alteveer. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle praktische details en vind de voordeligste installateur in Alteveer!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Alteveer? Op deze pagina check je bruikbare adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je vindt binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Alteveer?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Alteveer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Alteveer

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Alteveer noodzakelijk. Het selecteren van een aangesloten expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Galmet). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Alteveer.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kerkwerve.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, AWB, Remeha, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Alteveer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Alteveer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Alteveer uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1900 4 jaar
Lucht-water €5600 €2500 €2800 8 jaar
Bodem-water €14500 €5300 €4100 11,5 jaar
Water-water €17200 €4700 €4300 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Wolden?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente De Wolden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Alteveer is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 en €4600. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Aermec ANL152H biedt €3.900,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning FUSIO-AWS 9 is dit €1.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Alteveer

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Sint Nicolaasga plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €365 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen