Warmtepomp Waardenburg

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aansluiten van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een alternatieve bron. De optie in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Via onze website bekijk jij alle details voor een warmtepomp in Waardenburg. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Waardenburg!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Waardenburg? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je praktische adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en vind rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Waardenburg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Waardenburg?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waardenburg

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk pittig. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Waardenburg benodigd. Het selecteren van een deskundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Lennox warmtepomp). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Waardenburg.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Gouda.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waardenburg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waardenburg

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waardenburg te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1400 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €2000 €2200 8 jaar
Bodem-water €15200 €5200 €3800 12 jaar
Water-water €17600 €4600 €4000 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Neerijnen?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel huizen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Neerijnen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Waardenburg is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 – €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 47 (228836) staat gelijk tot €3.600,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoAir 408 + CTC EcoZenith 550 krijg je subsidie tot €1.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Waardenburg

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Oosternieland plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €290 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen