Warmtepomp Oosternieland

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker check jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Oosternieland. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle nuttige details en ontdek de meest vakkundige installateur in Oosternieland!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Oosternieland? Op deze pagina vind je handige tips. Druk op een item uit onze FAQ en ontdek meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Oosternieland?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Oosternieland?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosternieland

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Oosternieland onvermijdbaar. De keuze van een degelijke expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kleventa verwarming). Wat is een handige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.650 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Oosternieland.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Alteveer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Nefit, Vaillant, AWB). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een all-electric product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosternieland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oosternieland

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosternieland uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €1900 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €3500 €4700 13,5 jaar
Water-water €17000 €4400 €4900 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Eemsmond?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Eemsmond) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Oosternieland is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1950 en €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Mastertherm BA26ISC staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en aangaande de Aerfor THRON 12 AGR2 ST krijg je subsidie tot €2.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Oosternieland

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Hoek plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2900 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €365 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen