Warmtepomp Hoek

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Op warmtepompspot.nl ontdek je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Hoek. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hoek!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hoek? Op onze website check je praktische tips en adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en check onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hoek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hoek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoek

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Hoek noodzakelijk. Het kiezen van een doorgewinterde expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Energie EST warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.250 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €2.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hoek.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Sint Nicolaasga.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 – €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoek vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2300 €2500 7 jaar
Bodem-water €14700 €4700 €2800 10 jaar
Water-water €18400 €5800 €4100 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Terneuzen?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Terneuzen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Hoek geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 – €4950. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Emmeti EH0615DC staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en bij de Alpha Innotec WZS 122K3M krijg je subsidie tot €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hoek

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Bolsward plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2800 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €380 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw