Warmtepomp Bolsward

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Via deze website vind je alle details voor een warmtepomp in Bolsward. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare details en vergelijk direct alle installateurs in Bolsward!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bolsward? Aan de hand van de info op deze pagina check jij praktische tips. Druk op een van de onderwerpen en check onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Bolsward?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Bolsward?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bolsward

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is best wel moeilijk. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Bolsward benodigd. Het selecteren van een vakkundige installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Solvis warmtepomp). Waar vind ik een deskundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bolsward.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Lutjebroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.500 t/m €20.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Atag, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bolsward

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bolsward

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bolsward te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2300 6 jaar
Bodem-water €14200 €3500 €3300 14,5 jaar
Water-water €17900 €5600 €4800 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Bolsward is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €3000 – €5550. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Auer Edel D 200 Air staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en voor de Climaveneta WWR 0041T DHW2 krijg je subsidie tot €3.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bolsward

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Tzummarum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €265 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen