Warmtepomp Hilversum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aansluiten van de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Via de info van onze specialisten lees je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Hilversum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Hilversum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hilversum? Door onze experts doorzoek jij zinvolle informatie. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hilversum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hilversum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hilversum

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal pittig. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Hilversum cruciaal. Het selecteren van een vakbekwame expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DUCO warmtepompen). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.250 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hilversum.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Sint Jansklooster.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Atag, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hilversum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hilversum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hilversum te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1100 7 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2800 9 jaar
Bodem-water €15400 €5300 €4700 10,5 jaar
Water-water €17000 €4400 €5100 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hilversum?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Hilversum) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Hilversum kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 – €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de ELCO Aerotop T32R EXT geeft jou €4.200,00 subsidie en voor de Alpha Innotec SWP 561H krijg je €7.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hilversum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Boekel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €330 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw