Warmtepomp Boekel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Op de info op deze pagina check je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Boekel. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Boekel!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Boekel? Door onze experts check jij praktische informatie. Klik op een veelgestelde vraag en vind direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Boekel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Boekel?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boekel

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk complex. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Boekel cruciaal. De zoektocht naar een bedreven specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Robur warmtepomp). Hoe herken je een aangesloten warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Boekel.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Losdorp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 en €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Intergas, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boekel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Boekel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boekel uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €4100 €1600 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €4400 €4800 12,5 jaar
Water-water €18300 €4700 €5600 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Boekel?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Boekel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Boekel kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 en €5200. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Auer Edel 100 Air geeft jou €1.250,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta WWR 0031MS DHW2 krijg je €2.850,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Boekel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze producten verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Twello plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €255 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw