Warmtepomp Losdorp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het aansluiten van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze website lees jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Losdorp. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Losdorp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Losdorp? Op deze pagina lees je bruikbare info. Klik op een van de onderstaande vragen, en je vindt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Losdorp?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Losdorp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Losdorp

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Losdorp onvermijdbaar. De keuze maken voor een erkende installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over NIBE warmtepomp). Waar vind ik een degelijke vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.300 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Losdorp.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Waardenburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, Atag, Intergas, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Losdorp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Losdorp

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Losdorp uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1000 6 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €3700 €4600 13 jaar
Water-water €17200 €5400 €4700 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Delfzijl?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Delfzijl) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Losdorp kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 tot €4950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti VPR82HS heeft €7.550,00 subsidie en met betrekking tot de NRGTEQ TNG4 (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Losdorp

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Emmen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €260 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen