Warmtepomp Emmen

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aanvragen van een systeem op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Door deze webpagina vind je alle informatie aangaande een warmtepomp in Emmen. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische info en tips en check prijzen van een installateur in Emmen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Emmen? Aan de hand van de info op deze pagina check je praktische tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Emmen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Emmen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Emmen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Emmen onvermijdbaar. De zoektocht naar een vakkundige vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Warmblauw verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.450 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Emmen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oosternieland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.500 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Emmen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Emmen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Emmen uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1700 €1400 4 jaar
Lucht-water €6600 €1800 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €4700 €2900 14 jaar
Water-water €17600 €5300 €4100 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Emmen?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Emmen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Emmen is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 en €5550. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de CLINT CHA/IK/WP 15 heeft €1.650,00 subsidie en wat betreft de Kleventa AHP10 heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Emmen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zalk plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2800 tot €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €280 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen