Warmtepomp Zalk

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Door de info van onze specialisten doorzoek je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Zalk. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle bruikbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Zalk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zalk? Op deze pagina doorzoek jij bruikbare aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en vind vlug alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zalk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zalk?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zalk

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Zalk onvermijdbaar. De keuze van een vakkundige warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Weider systeem). Wat is een erkende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.500 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zalk.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hoek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, Atag, AWB, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zalk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zalk

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zalk te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1500 5 jaar
Lucht-water €5800 €1700 €2300 9 jaar
Bodem-water €14600 €5200 €3000 14,5 jaar
Water-water €17800 €4500 €4600 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kampen?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Kampen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Zalk kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2950 tot €4950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M 201.D06 heeft €1.800,00 subsidie en bij de DUCO Ducobox WTW heb je recht op €1.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zalk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Rilland plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €370 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen