Warmtepomp Wouterswoude

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Op warmtepompspot.nl lees je concrete informatie voor een warmtepomp in Wouterswoude. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Wouterswoude!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wouterswoude? Op deze pagina vind jij praktische info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wouterswoude?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wouterswoude?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wouterswoude

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Wouterswoude benodigd. De keuze van een ervaren vakman is net zo relevant als de klus zelf. De vakman neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hudge warmtepomp). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.750 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wouterswoude.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Goes.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.000 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Intergas, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wouterswoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wouterswoude

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wouterswoude uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €2000 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €3600 €4200 11 jaar
Water-water €17700 €5500 €4200 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dantumadiel?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Dantumadiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Wouterswoude kan jij uitsluitend toepassen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1200 – €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 25 A geeft jou €2.800,00 subsidie en aangaande de Cooper&Hunter CH-HP14SINM3 krijg je €2.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wouterswoude

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Oosterbierum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €290 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen