Warmtepomp Bontebok

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door onze website lees jij alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Bontebok. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle nuttige informatie en check prijzen van een installateur in Bontebok!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Bontebok? Op onze website achterhaal je nuttige info. Selecteer een onderwerp en je leest eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Bontebok?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bontebok?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bontebok

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk pittig. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Bontebok benodigd. De keuze maken voor een geoefende vakman is net zo relevant als de klus zelf. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sonnenkraft warmtepomp). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.500 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Bontebok.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Lutjegast.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €8.000 t/m €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Atag, Intergas, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bontebok

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bontebok

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bontebok te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1800 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €2400 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5200 €4800 9 jaar
Water-water €18800 €4500 €4200 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heerenveen?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Heerenveen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Bontebok is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 tot €5050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Auer Edel D 270 Air biedt €1.250,00 subsidie en bij de Climaveneta WWR 0041T MTD2 is dit €3.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Bontebok

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Ubbena plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €250 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen