Warmtepomp Borculo

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van gas is de warmtepomp. Middels de tips van onze experts bekijk je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Borculo. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle bruikbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Borculo!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Borculo? Hieronder check jij bruikbare adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij checkt binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Borculo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Borculo?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Borculo

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij pittig. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Borculo aan te raden. De zoektocht naar een vakbekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sundez warmtepomp). Wat is een betrouwbare warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.450 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €8.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Borculo.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lutten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Atag, Vaillant, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Borculo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Borculo

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Borculo te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5500 €1700 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €4400 10,5 jaar
Water-water €17100 €5100 €5300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Berkelland?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Berkelland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Borculo is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 tot €4650. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Auer HRC70-11-tri heeft €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta WWR 0061T MTD2 heb je recht op €4.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Borculo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Uden plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €3000 en €4500. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €290 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen