Warmtepomp Lutten

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Op warmtepompspot.nl lees jij alle details over een warmtepomp in Lutten. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle onmisbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Lutten!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lutten? Door onze experts check je praktische informatie. Klik op een veelgestelde vraag en je leest direct verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lutten?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lutten?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lutten

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk pittig. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Lutten noodzakelijk. Het selecteren van een ervaren vakman is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Robur warmtepomp). Hoe herken je een competente warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lutten.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Walem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 – €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Intergas, AWB, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lutten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lutten

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lutten vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1500 4 jaar
Lucht-water €5000 €1800 €2800 6 jaar
Bodem-water €14800 €4400 €3700 10 jaar
Water-water €18900 €4100 €5800 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Hardenberg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Lutten is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2550 – €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de GENERAL Waterstage Comfort 08 staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en wat betreft de Pico Energy NDB S14EuC krijg je subsidie tot €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lutten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Epe plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €345 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen