Warmtepomp Walem

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is de keuze voor een cv-ketel (op gas) geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een alternatieve bron. De opvolger van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Via onze website ontdek je handige info m.b.t. een warmtepomp in Walem. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische info en bekijk de tarieven via een installateur uit Walem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Walem? Op deze pagina doorzoek je zinvolle tips & tricks. Kies voor een onderwerp en je leest à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Walem?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Walem?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Walem

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij moeilijk. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Walem aan te raden. De keuze van een degelijke vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk NIBE warmtepomp). Wat is een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Walem.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Grave.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 – €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Nefit, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Walem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Walem

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Walem te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1800 €1600 7 jaar
Lucht-water €6900 €2400 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5700 €3900 14,5 jaar
Water-water €18600 €5400 €5100 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Valkenburg aan de Geul?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Valkenburg aan de Geul) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Walem is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 en €5900. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WWK 301 Electronic (230950) biedt €1.250,00 subsidie en aangaande de CTC EcoAir 510M 230V + CTC EcoZenith i350 is dit €2.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Walem

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oostrum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €330 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw