Warmtepomp Grave

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Via de info op deze pagina bekijk je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Grave. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Grave!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Grave? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige informatie. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Grave?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Grave?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grave

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Grave aan te raden. De keuze van een bekwame vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ACM Kalte Klima installatie). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.500 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Grave.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ravenswoud.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Vaillant, Intergas, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grave

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Grave

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grave te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1200 €2000 4 jaar
Lucht-water €4300 €1800 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €4700 €3600 14 jaar
Water-water €18700 €4500 €4300 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Grave?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Grave) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Grave kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2200 tot €5200. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ004C(A)V + EHSXB04P30(BA) geeft recht op €1.700,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Basic Line Ai1 Geo 5010.5 (W/W) ligt dit op €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Grave

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Amstelveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2700 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €385 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen