Warmtepomp Ravenswoud

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Via de tips van onze experts vind jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Ravenswoud. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Ravenswoud!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Ravenswoud? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je bruikbare tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Ravenswoud?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Ravenswoud?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ravenswoud

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk complex. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Ravenswoud onontbeerlijk. De zoektocht naar een bedreven expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecoforest subsidie). Wat is een aangesloten warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen oktober 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.750 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.500 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ravenswoud.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Best.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ravenswoud

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ravenswoud

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ravenswoud te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1700 €1700 4 jaar
Lucht-water €4200 €2100 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €3200 9,5 jaar
Water-water €17900 €5800 €5600 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ooststellingwerf?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Ooststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Ravenswoud is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 – €5250. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Mitsubishi Heavy Industries FDCW140VNX-A incl. HMS140V en MT300 geeft jou €2.500,00 subsidie en bij de Alpha Innotec LWD 7070A-HDM 2 krijg je €2.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Ravenswoud

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Klazienaveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €310 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen