Warmtepomp Klazienaveen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Geholpen door deze webpagina bekijk je bruikbare informatie over een warmtepomp in Klazienaveen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige details en bekijk de tarieven via een installateur uit Klazienaveen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Klazienaveen? Hieronder ontdek je zinvolle informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en ontdek snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Klazienaveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Klazienaveen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Klazienaveen

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Klazienaveen benodigd. De keuze van een betrouwbare installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Galmet). Hoe kies ik een handige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.500 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Klazienaveen.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Teuge.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, Intergas, AWB, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Klazienaveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Klazienaveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Klazienaveen te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €2000 5 jaar
Lucht-water €4000 €2500 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5400 €3600 9 jaar
Water-water €18800 €4000 €4700 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Emmen?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Emmen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Klazienaveen kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2800 en €5950. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Enerso AWK-O 23 EVI geeft jou €3.050,00 subsidie en voor de Enerso DBS 04 krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Klazienaveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in De Weere plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €385 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen