Warmtepomp Best

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het vervangen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Door de info van onze specialisten ontdek je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Best. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle cruciale informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Best!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Best? Via onze specialisten bekijk jij belangrijke tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en ontdek direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Best?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Best?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Best

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Best onvermijdbaar. Het selecteren van een echte installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hewalex warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.200 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €3.500 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Best.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Lievelde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Nefit, AWB, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Best

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Best

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Best uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1400 5 jaar
Lucht-water €5900 €2300 €2000 7 jaar
Bodem-water €14200 €5300 €4800 9,5 jaar
Water-water €17700 €4000 €4500 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Best?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Best) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Best kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1650 tot €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de ARGO AEI1G80(B)EMX + HKCER57I** heeft €1.900,00 subsidie en bij de CIAT GEOCIAT Power 50HT heb je recht op €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Best

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Teuge plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €370 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen