Warmtepomp Lievelde

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is zo’n warmtepomp. Via de tips van onze experts check jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Lievelde. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Lievelde!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Lievelde? Via onze specialisten vind je praktische aanbevelingen. Klik op een item uit onze FAQ en je leest ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lievelde?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lievelde?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lievelde

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Lievelde aan te raden. Het selecteren van een degelijke expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ES warmtepomp). Waar vind ik een degelijke vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lievelde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Vogelwaarde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 en €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Remeha, AWB, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lievelde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lievelde

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lievelde uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €2000 €1700 6 jaar
Lucht-water €4000 €2500 €2500 6 jaar
Bodem-water €15500 €3800 €4700 12,5 jaar
Water-water €18800 €4200 €5900 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oost Gelre?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Oost Gelre) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Lievelde kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 en €5150. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti MPED020H staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en voor de Mastertherm AQ37I krijg je subsidie tot €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lievelde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Eesterga plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €315 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen