Warmtepomp Vogelwaarde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Op warmtepompspot.nl vind je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Vogelwaarde. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle onmisbare info en tips en check prijzen van een installateur in Vogelwaarde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Vogelwaarde? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige info. Kies voor een van de vragen hieronder, en check ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vogelwaarde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vogelwaarde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vogelwaarde

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Vogelwaarde cruciaal. Het selecteren van een erkende vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check DPA warmtepomp). Waar vind ik een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vogelwaarde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Gellicum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Intergas, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vogelwaarde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vogelwaarde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vogelwaarde uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €6500 €1600 €2500 8 jaar
Bodem-water €15500 €4800 €3000 9,5 jaar
Water-water €17300 €5600 €4000 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hulst?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Hulst) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Vogelwaarde kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 tot €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 09 ACS Classic Flex Set (235987) biedt €1.700,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSAN-XIN 81 exc is dit €2.150,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Vogelwaarde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Oldeholtwolde plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €280 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen