Warmtepomp Gellicum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het vervangen van een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Middels onze vergelijker vind jij waardevolle informatie over een warmtepomp in Gellicum. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Gellicum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Gellicum? Via onze specialisten lees je handige tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Gellicum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gellicum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gellicum

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Gellicum onvermijdbaar. De keuze maken voor een officiële expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Solarfocus subsidie). Hoe herken je een bekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Gellicum.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Peins.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Remeha, Atag, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gellicum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gellicum

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gellicum te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2600 8 jaar
Bodem-water €15500 €5100 €2900 13,5 jaar
Water-water €17700 €4600 €4700 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Geldermalsen?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Geldermalsen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Gellicum is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2100 – €5200. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CTC EcoAir 408 + CTC EcoZenith i350 geeft recht op €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 10 ACM (W/W) ligt dit op €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Gellicum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Aarle-Rixtel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €285 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen