Warmtepomp Aarle-Rixtel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Middels deze webpagina achterhaal je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Aarle-Rixtel. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Aarle-Rixtel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Aarle-Rixtel? Door onze experts vind je handige tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en ontdek rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Aarle-Rixtel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Aarle-Rixtel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aarle-Rixtel

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij complex. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Aarle-Rixtel aan te raden. Het selecteren van een officiële specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ARTEL). Hoe herken je een competente warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.700 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Aarle-Rixtel.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Joppe.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 – €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aarle-Rixtel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aarle-Rixtel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aarle-Rixtel vast te stellen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €2000 €1800 7 jaar
Lucht-water €5900 €1700 €2600 6 jaar
Bodem-water €14500 €4100 €3500 11,5 jaar
Water-water €18700 €4700 €4400 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Laarbeek?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel gezinnen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Laarbeek) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Aarle-Rixtel kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1100 – €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Aerfor THRON 14 AGR2 geeft recht op €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 21 ligt dit op €3.350,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Aarle-Rixtel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Schoonrewoerd plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2500 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €265 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw