Warmtepomp Oldeholtwolde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aansluiten van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van gas is: ‘warmtepomp’. Met behulp van de info op deze pagina check jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Oldeholtwolde. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Oldeholtwolde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Oldeholtwolde? Middels onze expertise check je bruikbare aanbevelingen. Klik op een onderwerp en ontdek binnen no-time verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Oldeholtwolde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oldeholtwolde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oldeholtwolde

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Oldeholtwolde benodigd. De zoektocht naar een bekwame specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Renson verwarming). Hoe kies ik een echte warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Oldeholtwolde.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Aarle-Rixtel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 en €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oldeholtwolde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oldeholtwolde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oldeholtwolde uit te zoeken.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2100 6 jaar
Bodem-water €14700 €3800 €2700 11 jaar
Water-water €17700 €4000 €4700 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Oldeholtwolde is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1400 en €4600. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Lennox eComfort GAH080 biedt €5.650,00 subsidie en met betrekking tot de Weishaupt/Monarch WWP S 18 ID is dit €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Oldeholtwolde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Herkingen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2500 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €385 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen