Warmtepomp Eesterga

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een systeem op gas bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op onze vergelijker vind je nuttige info voor een warmtepomp in Eesterga. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Eesterga!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eesterga? Via onze specialisten vind je zinvolle info. Klik op een item uit onze FAQ en check meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eesterga?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Eesterga?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eesterga

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij moeilijk. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Eesterga benodigd. Het selecteren van een competente warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Stiebel-Eltron verwarming). Hoe herken je een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Eesterga.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Oldeholtwolde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Intergas, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eesterga

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eesterga

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eesterga uit te werken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1600 €1700 6 jaar
Lucht-water €5100 €1500 €2300 7 jaar
Bodem-water €14400 €4000 €4200 11 jaar
Water-water €18400 €4600 €5300 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente De Friese Meren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Eesterga is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1450 tot €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta NX-N /CA 0302P staat gelijk tot €7.650,00 subsidie en m.b.t. de IDM TERRA SW 9; 810333 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Eesterga

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Wiuwert plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €325 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen