Warmtepomp Epe

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op deze webpagina lees jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Epe. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Epe!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Epe? Op deze pagina bekijk je handige tips & tricks. Druk op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Epe?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Epe?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Epe

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is vrij moeilijk. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Epe onontbeerlijk. De zoektocht naar een ervaren warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Air Trade Centre subsidie). Hoe kies ik een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.750 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.000 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Epe.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oostrum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, AWB, Intergas, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Epe

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Epe

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Epe te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2200 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €3800 €3200 10 jaar
Water-water €17100 €5600 €5000 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Epe?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel woningen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Epe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Epe kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 – €5450. Het totale bedrag hangt af van het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de CLINT CHA/K/WP 262-P staat gelijk tot €6.850,00 subsidie en aangaande de NIBE F1255-12 (W/W) krijg je subsidie tot €3.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Epe

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Zeewolde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €380 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw