Warmtepomp Borger

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor een systeem op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De opvolger van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Middels de tips van onze experts lees je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Borger. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle nuttige info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Borger!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Borger? Op deze pagina vind jij nuttige tips & tricks. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Borger?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Borger?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Borger

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Borger benodigd. Het selecteren van een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Techneco warmtepomp). Hoe kies ik een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.450 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Borger.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Luttenberg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, AWB, Vaillant, Nefit, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Borger

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Borger

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Borger uit te werken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €1100 5 jaar
Lucht-water €4300 €2300 €2500 6 jaar
Bodem-water €14200 €4000 €2500 13,5 jaar
Water-water €17000 €5900 €4500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Borger-Odoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Borger kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 – €4350. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Auer HRC70-17-mono staat gelijk tot €2.050,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta WWR 0061TS MTD2 krijg je subsidie tot €4.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Borger

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Udenhout plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €260 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen