Warmtepomp Luttenberg

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het laten installeren van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl doorzoek jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Luttenberg. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Luttenberg!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Luttenberg? Op onze website vind jij zinvolle informatie. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij checkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Luttenberg?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Luttenberg?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Luttenberg

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Luttenberg noodzakelijk. De keuze van een geoefende specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Rotex warmtepomp). Hoe kies ik een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.250 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.000 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Luttenberg.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Walsoorden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 en €18.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, Intergas, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een full-electric product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Luttenberg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Luttenberg

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Luttenberg uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1900 4 jaar
Lucht-water €4600 €2500 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €4300 €4200 9 jaar
Water-water €17800 €4600 €5400 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Raalte?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Raalte) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Luttenberg kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1450 tot €5200. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de GENERAL Waterstage Comfort 10 biedt €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Pico Energy NDB S18EuC is dit €3.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Luttenberg

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Epen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €335 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw