Warmtepomp Epen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Met behulp van de info op deze pagina vind je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Epen. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Epen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Epen? Door onze experts vind je belangrijke info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je vindt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Epen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Epen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Epen

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij moeilijk. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Epen onvermijdbaar. De keuze maken voor een echte specialist is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Airwell subsidie). Hoe kies ik een officiële warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.500 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €2.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Epen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oostvoorne.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 – €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, AWB, Remeha, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Epen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Epen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Epen uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1700 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6600 €2400 €2500 7 jaar
Bodem-water €15300 €3600 €3100 10,5 jaar
Water-water €17500 €5500 €5900 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Gulpen-Wittem?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Epen kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2700 en €5650. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de CLINT CHA/ML/ST/WP 101 biedt €3.500,00 subsidie en wat betreft de NIBE F1255-16 (W/W) is dit €3.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Epen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Zegge plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €285 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen