Warmtepomp Borgercompagnie

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het vervangen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van gas is de warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker ontdek je handige info m.b.t. een warmtepomp in Borgercompagnie. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Borgercompagnie!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Borgercompagnie? Door onze experts achterhaal je nuttige informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en je vindt direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Borgercompagnie?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Borgercompagnie?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Borgercompagnie

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is nogal complex. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Borgercompagnie onvermijdbaar. De keuze van een aangesloten specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Technibel warmtepomp). Wat is een degelijke vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Borgercompagnie.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Luxwoude.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, AWB, Vaillant, Nefit, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Borgercompagnie

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Borgercompagnie

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Borgercompagnie te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1700 €1200 7 jaar
Lucht-water €4500 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €14000 €3500 €3500 11 jaar
Water-water €18400 €5700 €4600 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Veendam?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Veendam) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Borgercompagnie is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2150 tot €4000. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Auer HRC70-17-tri biedt €2.250,00 subsidie en voor de Climaveneta WWR 0071T DHW2 is dit €4.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Borgercompagnie

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Uffelte plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €320 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen