Warmtepomp Luxwoude

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De opvolger van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van de tips van onze experts doorzoek je handige info aangaande een warmtepomp in Luxwoude. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle relevante info en vergelijk direct alle installateurs in Luxwoude!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Luxwoude? Aan de hand van de info op deze pagina vind je nuttige tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en vind rap alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Luxwoude?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Luxwoude?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Luxwoude

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Luxwoude cruciaal. Het selecteren van een ervaren expert is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Samsung warmtepomp). Wat is een handige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.350 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Luxwoude.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Wamel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, AWB, Remeha, Intergas, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric installatie. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Luxwoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Luxwoude

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Luxwoude uit te rekenen.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1500 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €5100 €1900 €2300 6 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €4700 13 jaar
Water-water €18600 €5000 €4000 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Opsterland?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Opsterland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Luxwoude kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2400 – €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de GENERAL Waterstage Comfort 13 geeft recht op €2.300,00 subsidie en m.b.t. de Pico Energy NDB S20EuC ligt dit op €3.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Luxwoude

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Eppenhuizen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2600 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €310 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw