Warmtepomp Wamel

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is de keuze voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Door deze website achterhaal je nuttige info over een warmtepomp in Wamel. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle praktische tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Wamel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Wamel? Hieronder vind je belangrijke info. Klik op een onderwerp en je ontdekt eenvoudig verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wamel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wamel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wamel

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wamel onvermijdbaar. Het kiezen van een degelijke installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check NRGTEQ warmtepomp). Waar vind ik een doorgewinterde vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wamel.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Grevenbicht.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 – €18.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Intergas, Atag, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wamel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wamel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wamel uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1500 €1100 7 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €5800 €2600 14,5 jaar
Water-water €17900 €4900 €4000 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente West Maas en Waal?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente West Maas en Waal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Wamel kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 tot €4300. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WWS 20 (233898) geeft jou €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoAir 510M 400V + CTC EcoZenith i350 krijg je €2.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wamel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Oostwold plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €345 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen