Warmtepomp Eppenhuizen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het vervangen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van warmtepompspot.nl doorzoek je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Eppenhuizen. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle cruciale info en vergelijk direct alle installateurs in Eppenhuizen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Eppenhuizen? Middels onze expertise bekijk jij handige info. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eppenhuizen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Eppenhuizen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eppenhuizen

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Eppenhuizen cruciaal. De keuze maken voor een betrouwbare vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Alpha Innotec subsidie). Wat is een echte warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.550 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.000 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Eppenhuizen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oostwold.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Atag, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eppenhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eppenhuizen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eppenhuizen te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €4400 €1800 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €5000 €4600 11 jaar
Water-water €18700 €5400 €5800 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Eemsmond?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Eemsmond) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Eppenhuizen kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 tot €5250. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CLINT CHA/ML/ST/WP 151 geeft recht op €3.800,00 subsidie en met betrekking tot de NIBE F1255-6 (PC) ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eppenhuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zegveld plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €250 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw