Warmtepomp Borssele

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is de keuze voor een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Via de info op deze pagina achterhaal je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Borssele. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Borssele!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Borssele? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij praktische tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je vindt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Borssele?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Borssele?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Borssele

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Borssele onvermijdbaar. De zoektocht naar een ervaren vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Thermics Energie warmtepomp). Hoe kies ik een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Borssele.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Maarssen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Borssele

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Borssele

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Borssele te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1100 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €1700 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €4500 €3900 14,5 jaar
Water-water €17400 €4800 €4200 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Borsele?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel woningen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Borsele) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Borssele kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1300 – €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Austria Email Hotwater heatpump WPA 233 E-LF geeft recht op €1.250,00 subsidie en voor de Climaveneta WWR 0101T DHW2 ligt dit op €5.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Borssele

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Uithuizermeeden plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2650 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €275 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen