Warmtepomp Maarssen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker vind je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Maarssen. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige info en check prijzen van een installateur in Maarssen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Maarssen? Hieronder check je nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en vind binnen no-time bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Maarssen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Maarssen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maarssen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Maarssen noodzakelijk. De keuze maken voor een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sonnenkraft warmtepomp). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.700 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Maarssen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Wapserveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Atag, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maarssen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Maarssen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maarssen vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1900 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €4000 €4600 10,5 jaar
Water-water €17800 €5100 €4100 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Stichtse Vecht?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Stichtse Vecht) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Maarssen kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 – €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de GENERAL Waterstage Comfort DUO 08 geeft jou €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Pico Energy NDX D20EuC krijg je €3.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Maarssen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Ermelo plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €280 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen