Warmtepomp Ermelo

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Via de tips van onze experts doorzoek je alle informatie aangaande een warmtepomp in Ermelo. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare informatie en vind de voordeligste installateur in Ermelo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Ermelo? Via onze specialisten check jij belangrijke informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij checkt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Ermelo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ermelo?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ermelo

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is nogal moeilijk. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Ermelo noodzakelijk. Het selecteren van een handige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Auer subsidie). Hoe herken je een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Ermelo.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ophemert.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Intergas, Remeha, AWB). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ermelo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ermelo

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ermelo te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €1000 4 jaar
Lucht-water €6000 €2500 €2100 7 jaar
Bodem-water €14600 €4000 €3200 11,5 jaar
Water-water €17100 €4600 €4200 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ermelo?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Ermelo) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Ermelo kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 – €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de CLINT CHA/ML/ST/WP 51 geeft jou €2.300,00 subsidie en met betrekking tot de NRGTEQ TNG5 (W/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Ermelo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Zenderen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €285 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen