Warmtepomp Botlek

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het plaatsen van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van gas is een warmtepomp. Gebaseerd op onze website doorzoek jij concrete informatie voor een warmtepomp in Botlek. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle onmisbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Botlek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Botlek? Aan de hand van de info op deze pagina vind je praktische aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en ontdek snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Botlek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Botlek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Botlek

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Botlek onontbeerlijk. Het kiezen van een handige expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Viessmann warmtepomp). Wat is een vakkundige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Botlek.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Maasdam.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 – €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, AWB, Vaillant, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Botlek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Botlek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Botlek te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €2300 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €3900 €3500 10,5 jaar
Water-water €17100 €5100 €5800 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Rotterdam?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Rotterdam) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Botlek is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2900 en €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de AWB GeniaAir 5/2 AWB geeft recht op €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta WWR 0121TS MTD2 ligt dit op €7.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Botlek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Ulicoten plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €390 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen