Warmtepomp Buinerveen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Door deze website vind je nuttige info voor een warmtepomp in Buinerveen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle relevante tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Buinerveen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Buinerveen? Middels onze expertise bekijk jij zinvolle info. Maak een keuze uit een onderwerp en je ontdekt rap verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Buinerveen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Buinerveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Buinerveen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Buinerveen onmisbaar. De zoektocht naar een bedreven expert doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over CIAT systeem). Waar vind ik een vakkundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Buinerveen.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Megen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €6.000 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Nefit, Remeha, AWB). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Buinerveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Buinerveen

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Buinerveen te berekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1200 7 jaar
Lucht-water €6900 €1900 €2000 7 jaar
Bodem-water €14400 €4300 €4800 13 jaar
Water-water €18300 €4800 €4500 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borger-Odoorn?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Borger-Odoorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Buinerveen is alleen van toepassing op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2900 tot €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Carrier 30RQ040DX geeft jou €3.750,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-H Opti 12 krijg je €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Buinerveen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Veulen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2600 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €290 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen