Warmtepomp Megen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door deze webpagina doorzoek je concrete informatie voor een warmtepomp in Megen. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale informatie en vergelijk direct alle installateurs in Megen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Megen? Op deze pagina bekijk jij praktische tips. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Megen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Megen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Megen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Megen benodigd. Het kiezen van een deskundige installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARGO systeem). Wat is een handige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.750 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Megen.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Westeremden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Atag, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Megen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Megen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Megen uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1600 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €1800 €2400 6 jaar
Bodem-water €15500 €4800 €4600 10 jaar
Water-water €18800 €4400 €5900 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Oss?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Oss) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Megen is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 – €6000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Hewalex pcwu200k-2,3kw heeft €1.100,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPF 27 HT (233009) heb je recht op €4.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Megen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Garmerwolde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €370 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen